• Sekswerkers kunnen voortaan makkelijker een zakelijke bankrekening openen onder bepaalde criteria die zijn opgesteld door banken, de toezichthouder en sekswerkers.
  • Een zakelijke rekening openen was moeilijk, omdat de meeste klanten het liefst contant betalen uit privacyoverwegingen, waarmee het risico op witwassen hoger is.
  • Een van de criteria is dat sekswerkers niet meer dan 10.000 euro per maand en 80.000 euro per jaar cash verdienen.
  • Lees ook: Banken gaan minder vaak op witwassen controleren en leggen focus meer op personen met hoog risico

Het wordt voor sekswerkers eenvoudiger om een zakelijke rekening te openen. Dat zijn de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) overeengekomen met vertegenwoordigers van sekswerkers.

Sekswerkers ondervinden nu vaak problemen bij het openen van een zakelijke bankrekening, omdat er veel met contant geld wordt afgerekend. De bank weet daardoor niet waar het geld vandaan komt en dat is strijdig met de antiwitwaswetgeving.

Om dit te voorkomen, mogen banken voortaan de belastingaangifte van de sekswerker gebruiken om te bepalen waar de inkomsten vandaan komen. Voorwaarde is wel dat de sekswerker er een goede boekhouding op nahoudt en ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel.

Sekswerker mag maximaal €80.000 per jaar cash verdienen

In de sector is ook afgesproken dat een zelfstandige sekswerker maximaal 10.000 euro per maand en 80.000 euro per jaar cash mag verdienen. Maar het moet dan wel zoveel mogelijk duidelijk zijn waar het geld vandaan komt.

De NVB geeft als voorbeeld dat een sekswerker regelmatig belastingaangiften doet, geen gebruik maakt van tussenpersonen en een financiële administratie bijhoudt. De omzet op de rekening en de btw-afdrachten komen met elkaar overeen en financiële transacties zijn te traceren of goed uit te leggen.

De bank kan in dit geval die informatie opvragen en openbare informatie raadplegen als die beschikbaar is. Ook kan de bank aanvullende vragen stellen waarop de klant moet antwoorden. Daarnaast monitort de bank het transactiegedrag van de klant.

LEES OOK: Banken gaan minder vaak op witwassen controleren en leggen focus meer op personen met hoog risico